מרחב הגירה וזהות – ערי הפיתוח

בשנות החמישים מדינת ישראל החליטה על פיזור האוכלוסייה לערי פיתוח בפריפריה. מי שהוסלל לערי הפיתוח האלו היו האוכלוסיות החלשות ביותר, ברא ובראשונה המזרחים תושבי המעברות. נבנו ערים במטרה להשתלטות יהודית על הקרקע (לא בטוח שהיה בכך צורך). התפיסה של מדינת מתיישבים הייתה חזקה ולכן הוסללו אוכלוסיות אל ערי הפיתוח. היה אקט של שליטה ודיכוי, מעט מאוד אנשים שלא היו מזרחים הוסללו אל עיירות הפיתוח (91% מתושבי עיירות הפיתוח היו מזרחים). בשנות השבעים נוצרו עוד שתי עיירות פיתוח אליהן ניסו להכניס מזרחים – ער וכרמיאל. יש לציין שגם בערים הגדולות המזרחים שוכנו בגטאות משלהם (שכונה ד' בבאר שבע, קטמון בירושלים, ואדי סאליב בחיפה וכד'). אפשר לשים לב להבדלים ברצון ליישוב הארץ, המזרחים היו אוכלוסייה חדשה שנשלחה לערי הפיתוח. יכולים להיות אשכנזים בקיבוצים ליד ערי הפיתוח שהגיעו לקיבוצים האלו מתוך רצון ליישב את הארץ. כלומר אותה גיאוגרפיה מייצרת סיבות שונות אצל אוכלוסיות חלשות לעומת אוכלוסיות חזקות.

שאלת הזהות – מזרחים היו מהגרי שוליים, מהגרים ללא תפוצתיות (הקשר בינים לבין מולדתם נפסק) שנכנסו ללאומיות אחרת חדשה. קהילה ללא תפוצה היא קהילה מוחלשת (לעומתם ניתן לראות את יוצאי ברית המועצות להם יש תפוצתיות חזקה או איטלקים בארה"ב). ניתן לראות שהמזרחים כן נטמעים במרחב אבל בעיקר הופכים למעמד, יש מעמד מזרחי חדש שנוצר. בסופו של יום עולה השאלה, האם הזהות שנוצרה בעיירות הפיתוח תביא לקץ שלטון האחוס"לים? ניתן לראות שבקרב תושבי עיירות הפיתוח יש תודעה דומה – האנשים שהם מרגישים קרובים אליהם ביותר הם מזרחים כמותם בין אם זה ביישוב שלהם ובין אם זה בישראל בכלל. ניתן לראות שכמעט אין הבדלים בין תשובותיהם של הדור הראשון לדור השני.

הרבה מהעולים המזרחים הוכרחו לצאת ממדינותיהם ובישראל שוכנו בניגוד לרצונם במעברות, בעיירות פיתוח ובשכונות חלשות מה שגרם להם להיות יותר חלשים. "פוש" ו"פול" לא רצוניים בשנות התשעים הייתה עלייה גדולה מברית המועצות. עלייה שמאוד רצתה לצאת מברית המועצות אבל לא תמיד רצו להגיע ישר לישראל (רצו להגיע לארה"ב וגרמניה), לא עלו מטעמי "ציונות" לכן רואים בעצמם יותר מהגרים מאשר עולים – "פוש" רצוני אבל "פול" לא רצוני. מבחינה גיאוגרפית עולי ברית המועצות היו דומים לעולי ארצות המזרח ששוכנו בעיירות פיתוח ואף בקרוואנים (שמזכירים את המעברות). 6.7% מהעולים מברה"מ ירדו מהארץ תוך כמה שנים. השאר, הרוב, טוענים שמצאו בישראל בית. אפשר לציין טשטוש של הזהות הדתית של יהודי ברית המועצות כיוון שהקומוניזם בברית המועצות דיכא דת.

העולים מברית המועצות "נשלחו" ישר לשוק החופשי, למרות שכונות הקרוואנים היה ביכולתם להגיע ישר לערי המרכז ולשוק העבודה החופשי. למרות שלא פעם הם לא הצליחו להתקבל. העולים מברית המועצות קיבלו "סל קליטה" שהמזרחים היום טוענים כי הם לא קיבלו סל שכזה (כנראה עקב מצבה הכלכלי של המדינה). מבחינת השתלבות בחברה – רוב העולים לא ידעו עברית ונאלצו ללמוד אותה עם עלייתם ארצה. אפילו שנים אחרי, ב2013 רק 45% מהעולים דיווחו על עצמם שהם יודעים עברית טובה. השפה הרוסית ממשיכה להיות חשובה לעולים ונפתחים לא מעט גני ילדים ומוסדות חינוך דוברי רוסית. השמות ממשיכים להיות רוסיים והילדים לומדים רוסית לפני עברית. גם מבחינה פוליטית, קמו כמה מפלגות לקהל הרוסי (ולמזרחים לעומתם אין אף מפלגה מייצגת). ישנן רשתות מזון שפונות ישירות לקהל הרוסי (והיום נמצאות במרכז המאבק על "חוק המרכולים"). ערוצי טלוויזיה ועיתונים לקהל הרוסי וכד'.

מה היה לנו עד עכשיו?

סקירה אודות משטחי עבודה למטבח שלכם

המטבח הוא הלב של הבית, המקום בו אנו מבלים זמן רב בבישול, אכילה, אירוח ויצירת זיכרונות. משטח העבודה הוא המקד המרכזי של המטבח עליו אנו חותכים, קוצצים, מערבבים ומגישים. לכן בחירת משטח העבודה הנכון היא קריטית לא רק לפונקציונליות של המטבח אלא גם לאווירה ולסגנון העיצובי שלו. איך תדעו לבחור משטחי עבודה למטבח שיתאימו לכם? בואו לגלות.

אקוסטיקה
אקוסטיקה מקצועית: איך לשפר את איכות השמע באולפנים וחללים שונים?

אקוסטיקה היא אחד הגורמים החשובים ביותר בכל חלל בו יש חשיבות לאיכות השמע, כגון אולפני הקלטות, אולמות קונצרטים, חדרי ישיבות ואפילו חללים ביתיים. יועץ אקוסטיקה מקצועי מסייע בתכנון והתקנה של פתרונות אקוסטיים לשיפור איכות הצליל ולמניעת רעשים והדהודים. במאמר זה נבחן מהו יועץ אקוסטיקה, אילו פתרונות קיימים לאקוסטיקה באולפנים, וכיצד ניתן לשפר את השמע בחללים שונים.

אל תעצרו כאן

יש עוד מה לגלות

יועץ נדלן
מתי כדאי לפנות ליועץ נדל"ן: המדריך המקיף

בשוק הנדל"ן התחרותי והמורכב של ימינו, קבלת החלטות מושכלת הפכה לאתגר משמעותי עבור משקיעים, קונים ומוכרים כאחד. יועץ נדלן מקצועי יכול להוות נכס יקר ערך בניווט במים הסוערים של שוק הנדל"ן. במאמר זה נסקור את המצבים העיקריים בהם פנייה ליועץ נדל"ן עשויה להיות הצעד הנכון עבורכם.

פיצוי על עיכוב בטיסה
מתי זכאים לקבל פיצוי על עיכוב בטיסה ?

בעולם התעופה המודרני, עיכובים בטיסות הפכו לתופעה נפוצה המשפיעה על מיליוני נוסעים מדי שנה. בישראל, כמו במדינות רבות אחרות, הוכר הצורך להגן על זכויות הנוסעים ולפצותם במקרה של עיכובים משמעותיים. חוק שירותי תעופה נחקק במטרה להסדיר את זכויות הנוסעים ולקבוע מנגנון פיצוי ברור במקרים של עיכובים, ביטולים ושינויים בטיסות.